Mijn Melove Moment 4

Kom uit je comfortzone - Koudeprikkels

Intro over thema

We hebben 3 zones:

Comfortzone: daar waar je je veilig voelt en geen enkele uitdaging zit.

Stretch zone: daar waar je je veilig voelt, maar je jezelf wel uitdaagt.

Stress zone: daar waar je jezelf uitdaagt, maar je je onveilig voelt, in paniek en in de stress zit.

Ons reptielenbrein houdt ons graag in onze comfortzone, want daar is het veilig, is het herkenbaar...Op zich niks mis mee want veiligheid en comfort is toch goed? Ja, maar tegelijkertijd houdt je reptielenbrein je ook klein en werkt het eigenlijk als een saboteur om jouw grootste dromen en mooiste leven te beleven.

Hoe vaak wil je graag iets doen, maar komt er meteen dat stemmetje: nee, doe maar niet want wat als het tegenvalt, wat als je faalt, wat als je valt, dat is gevaarlijk, ... En soms is verandering net wat je nodig hebt om jouw stress aan te pakken, om meer energie te krijgen, meer rust in je hoofd...En het grootste voordeel van uit je comfortzone te stappen is dat je meer zelfvertrouwen krijgt, creatiever wordt en mentale groei ervaart, je voelt dat je leeft! en jouw zone van comfort wordt steeds groter.

“Outside of your comfort zone is where the magic happens”

Vandaag hebben we het vooral hoe koudeprikkels ons uit onze comfortzone halen en de gezondheidsvoordelen daarvan:

Eerst wil ik jou ook de voordelen van warm douchen geven:

  • Je maakt knuffelhormoon oxytocines aan, waardoor je angst en stress omlaag gaat.
  • Warm water ontspannen en versoepelen je stijve spieren.
  • Warm water geeft een ontspannen en loom gevoel.

Voordelen van koud douchen:

  • Je maakt meer witte bloedcellen aan waardoor je je immuunsysteem een boost geeft.
  • Je traint je bloedvatenstelsel
  • je krijgt meer energie
  • Je maakt gelukshormonen endorfines en dopamine aan.
  • Je leert op een positieve manier omgaan met stress en je vergroot je draagkracht.
  • Je krijgt zelfvertrouwen door jezelf uit te dagen iets uit je comfortzone te doen.
  • Je lichaam kan beter tegen de kou

Dus je hoort het al...soms is een warme douche meer aangewezen dan koud douchen, vb bij stramme spieren.  Nu alles is persoonlijk en voor iedereen anders want veel topsporters nemen na intensieve trainingssessies een ijsbad of koude douche om spierherstel te bevorderen. De kou helpt ontstekingen te reduceren en versnelt de herstelprocessen.

Het stimuleert je immuunsysteem

Een koude douche zorgt ervoor dat je lichaam direct reageert en het stimuleert je immuunsysteem, waardoor het sterker wordt. Als je regelmatig een koude douche neemt, dan zal je lichaam beter reageren om virussen en infecties te bestrijden. Door te trainen met koudeprikkels krijg je meer witte bloedcellen en meer monocyten (type witte bloedcel die de vuilnismannetjes zijn van je lichaam, ze ruimen beschadigt en dood weefsel op) waardoor je je beter kan verdedigen tegen virussen en bacterien.

Het bevordert de bloedcirculatie

Koud water is een effectieve therapie voor mensen met circulatieproblemen, omdat het zorgt voor een goede bloedsomloop en het helpt om zuurstof en voedingsstoffen beter door het lichaam te verspreiden. Afvalstoffen worden ook beter en sneller afgevoerd. Zuurstof wordt beter naar al je cellen gebracht. Je hart hoeft minder hard te werken, dus je houdt meer energie over.

Krachttraining voor je bloedvaten

Je bloedvaten vernauwen en knijpen samen van de kou. Dat is een super goede beweging om je bloedvaten sterker te maken.

Wanneer je je spieren wil sterker maken, moet je trainen en geef je je spieren extra weerstand door een gewicht, zodat ze sterker worden. Wil jij sterkere bloedvaten, dan helpt het al om koud te douchen (onder de 18 graden). Sterkere bloedvaten is goed voor je hart.

Het houd je haar gezond

Koud water is erg goed voor je haar, omdat het uitdroging voorkomt. Hoge temperaturen verwijderen het vocht dat in je haar zit, waardoor het er slecht en ongezond uitziet. Koud water is uitstekend voor het voorkomen van roos en haaruitval.

Het voorkomt spataders

Door het bevorderen van de circulatie en het verkleinen van de bloedvaten, helpt koud water om spataders te voorkomen en verminderen.

Je huid ziet er gezonder uit

Wanneer je een douche neemt met koud water, blijft je huid sterk en elastisch. Een douche met heet water maakt je huid juist slap, waardoor hij uit kan drogen en vroegtijdige rimpels kunnen ontstaan.

Tips en oefeningen

1) Koud douchen:

Hoe ga je te werk?

Opbouwen is de sleutel!! Nooit meteen onder de koude douche springen en meteen paar minuten. 

Je start met je warme douche en eindigt met de laatste 15sec het water naar lauw te draaien. En niet meteen over je hele lichaam, maar eerst je armen of benen. 

Na een paar dagen, kan je eens 30sec proberen, nog een paar dagen later ga je naar 1min. Steeds lauw water...

Pas daarna doe je hetzelfde, eerst 15 sec, dan 30 sec en dan minuut maar ipv lauw water, 18 graden te draaien of op koud.

Is een koude douche nog een stap te ver, dan kan je oefenen met je handen in een teiltje met koud water te leggen voor max 2 min. zelfde met je voeten in een koud voetbadje voor 2min. 

Bij contact met koud water neigt het lichaam automatisch naar hyperventilatie, door het schokeffect.

Dus we bekijken samen een aantal technieken die je kunnen helpen om je ademhaling onder controle te houden.

Technieken die je helpen tijdens het koud douchen:

  • Door je adempatroon aan te passen kan je je lichaam kalmeren in de meest stressvolle situaties.
  • Oefen een rustige ademhaling door je hand op je onderbuik te leggen en hiernaartoe te ademen. Dit helpt je voor te bereiden op de kou.
  • Adem langer uit dan in om zo je autonoom zenuwstelsel te kalmeren en tot rust te brengen.
  • Adem naar je buik en adem langzaam uit.
  • Blijf aanwezig bij de sensaties van je lichaam en ontspan. 
  • Leg de focus op de warmte in je lichaam. De streek rond je hart en buik blijft het langste warm om deze te beschermen. Dus ga met je aandacht naar je hart of je buik door je handen op je hart of buik te leggen.
  • Neem je motivatie mee onder de douche : Zeg tegen jezelf waarvoor je het doet! vb ik wil meer energie! Ik wil meer zelfvertrouwen! Ik wil sterkere bloedvaten! Ik wil een betere immuniteit. Ik wil beter kunnen omgaan met koude,...
  • opmerking: De Wim Hof ademhaling adviseer ik om de eerste keer nooit zonder begeleiding te doen, maar enkel met een Wim Hof instructeur of getrainde ademcoach. Deze oefeningen mag je ook nooit onder de douche of in zwembad doen, maar enkel liggend op de grond of in je bed. Want door de vele zuurstof kan je ijl worden in de hoofd.

2) Loop eens op blote voeten: 

Dauwtrappen is ‘s morgens vroeg met blote voeten op het nog natte gras te wandelen. Dauwtrappen is niet alleen een leuke manier om de dag te beginnen, het heeft ook enkele gezondheidsvoordelen. Vroeg in de ochtend is de lucht nog fris en schoon, waardoor je lichaam meer zuurstof opneemt en je longen kunnen profiteren van de schone lucht. Wist je dat dauwtrappen ontstaan is van een heidens gebruik? Zij hadden de traditie om in de lente zo de heropleving van de natuur te vieren en te eren. Toen waren ze ook overtuigd dat de dauw op het gras een zuiverende werking had voor je lichaam. Je wordt er ook echt blij en opgewonden van omdat het ons terug doet denken aan onze kindertijd :-)

3) je comfortzone stretchen is ook eens een nieuwe hobby doen voor de eerste keer. Eens een dansles volgen. Een andere route met de auto dan gewoonlijk nemen. Alleen eens op restaurant of naar de cinema gaan,... Alleen eens op reis gaan of een museum bezoeken....Gewoon iets anders doen, dan je gewoon bent. 

Meditatie/visualisatie/relaxatie

We doen samen een ontspannende ademhalingsoefening die je helpt bij omgaan met koudeprikkels.

We focussen ons op de uitademhaling, want daar zit de ontspanning, de rust. Wanneer je langer uitademt dan in, zeg je tegen je lichaam het veilig hier, je mag ontspannen.

We ademen in in 2sec, houden 2sec vast en in minstens 4 ademtellen uit.  Op de Uit mag je je lippen tuiten en de lucht zachtjes uitblazen. Wanneer de lucht op lijkt te zijn, mag je het laatste restje lucht nog uit je longen persen met een sissend geluid sssssssss.

We doen dit een 5-tal keer. 

dan leggen we onze handen op de buik en ademen richting onze handen en buik. 

daarna leggen we onze handen op ons hart en ademen naar ons hart en maken we verbinding met de warmte van je hart.