Mijn Melove Moment 12

Reiki meditatie

Intro over thema

Einstein zei het al, alles is energie!

Wij zijn energie, onze lichamen zijn energie, onze cellen, en daar beweegt energie op allerlei manieren door heen, levensenergie, emotionele energie, allemaal met een verschillende frequentie. Ook alles rondom is energie, de zon is letterlijk ook zonne-energie..

De mens heeft niet enkel een fysiek lichaam, maar ook een energetisch lichaam.

Als de energie goed stroomt in je lichaam, voel je je goed, helder, ontspannen, in balans, energievol.

Als er blokkades zijn in deze energiestroom voel je je moe, futloos, ervaar je fysieke klachten, ...

Gelukkig bestaan er een aantal methodes om met deze energiebanen aan de slag te gaan zodat je energie opnieuw kan gaan stromen zodat zowel je lichaam als je geest opnieuw in balans komt.

Reiki is een Japanse helingstechniek op basis van energie.  Iedereen kent het en doet het eigenlijk al? Wat doe jij als je ergens pijn hebt?

Dan leg je spontaan je hand op je zere knie, kijk maar naar kinderen, die doen dat spontaan...

 

Sommige noemen het : Handoplegging, heling, zelfhelend vermogen en universele levensenergie zijn allemaal termen die gelinkt zijn aan reiki.

Het Japanse woord reiki betekent letterlijk 'universele (Rei) levensenergie (Ki of Chi)'. 

Iedereen kan met reiki leren werken. Het plaatsen van de handen op het lichaam, de bereidheid om je open te stellen voor inzicht en het vertrouwen in de zelfwerkzaamheid van de levensenergie is voldoende om het wonder van reiki te ondergaan.

Het beoefenen van reiki brengt meer rust en ontspanning in je leven, en geeft een gevoel van veiligheid, helderheid en vertrouwen.

Voor het geven van Reiki op anderen, dien je eerst een graad van Reiki 1 of Reiki 2 te behalen.

Hoe werkt Reiki?

Tijdens een Reiki-behandeling gebruikt de beoefenaar zijn handen om de energie in het lichaam van de ontvanger te kanaliseren en in evenwicht te brengen. Dit kan zowel hands-on als hands-off zijn, afhankelijk van de voorkeur van de beoefenaar en ontvanger. De beoefenaar plaatst zijn handen op of boven specifieke energiecentra (ook wel chakra’s genoemd) om de energie te kanaliseren en blokkades te helpen opheffen. Volgende week maandag bespreken we trouwens alle chakra's. 

Reiki werkt dus ook op afstand.

Wat zijn de voordelen van Reiki?

Reiki biedt tal van voordelen voor degenen die ervoor kiezen om het te beoefenen of te ontvangen. Enkele van de meest voorkomende voordelen zijn:

 • Stressvermindering – Reiki kan helpen om stress te verminderen en ontspanning te bevorderen, wat op zijn beurt kan leiden tot een verbeterd algeheel welzijn.
 • Emotionele heling – Reiki kan helpen bij het loslaten van vastzittende emoties en negatieve energie, waardoor men emotioneel evenwichtiger wordt en beter in staat is om met dagelijkse uitdagingen om te gaan.
 • Pijnverlichting – Veel mensen ervaren verlichting van chronische pijn en ongemak na een Reiki-behandeling.
 • Verbeterde slaap – Reiki kan helpen bij het bevorderen van een betere slaapkwaliteit, waardoor men zich uitgeruster en energieker voelt.
 • Versterking van het immuunsysteem – Door het in evenwicht brengen van de energie in het lichaam, kan Reiki het immuunsysteem versterken en het lichaam helpen om ziekten en infecties effectiever te bestrijden.

Tips en oefeningen

1) Kennismaken met Ki of Chi of de levensenergie.

Oefening handen in elkaar wrijven om energie op te wekken en zachtjes tov elkaar houden.

 

 

2) De Reiki basis positie:

Je kunt jezelf altijd behandelen in de basispositie. Dit kan zowel zittend (zorg wel dat je voeten plat op de grond staan OF dat je in lotushouding op de grond zit) als liggend.

Je legt dat 1 hand iets onder je navel (dat is het sacraal chakra) en je anderen hand op het hartchakra, in het midden van de borst op harthoogte. Welke hand boven ligt, links of rechts, dat maakt niet uit. 

Visualiseer nu dat er boven je hoofd een grote zon hangt die hevig schijnt in goud licht. Visualiseer dan nu dat je je kruin of de bovenkant van je hoofd kan openen met een deurtje en dat er bij elke inademing nieuwe energie binnenstroomt van de zon. Levensenergie afkomstig van de zon, een gouden warm licht vol energie. 

Vertrouw erop dat de energie stroomt naar de gebieden in het lichaam dat het meest energie nodig heeft op dit moment.

Deze oefening is een perfect begin van je dag (ik doe dit elke ochtend 5 minuten voordat ik opsta). Je kunt de oefening gedurende de dag doen als je voelt dat het tijd is voor ontspanning. En de oefening is ook een prima einde van je dag voordat je in slaap valt.

 

3) Welke posities leggen we onze handen? Je plaatst je handen op of boven specifieke energiecentra (ook wel chakra’s genoemd) om de energie te kanaliseren en blokkades te helpen opheffen. In MMM 12 kan je alles lezen over de chakra's.

We doen samen een complete Reiki zelfbehandeling bestaat uit 15 verschillende posities. Je kunt deze zowel zittend als liggend doen.  

Meditatie/visualisatie/relaxatie

We doen samen een Reiki initiatie zelfbehandeling:

Complete Reiki zelfbehandeling

Een complete Reiki zelfbehandeling bestaat uit 15 verschillende posities. Je kunt deze zowel zittend als liggend doen.  

Voordat je begint zet je bewust jouw kruinchakra open en verbind je jezelf met de aarde.

 1. Handen op je ogen - maak kommetjes van je handen en leg deze losjes op je ogen
 2. Handen op je oren - maak kommetjes van je handen en leg deze op of net voor je oren
 3. Handen op je hoofd - leg 1 hand op je voorhoofd en 1 hand op je achterhoofd - deze positie is perfect als je hoofdpijn hebt of druk in je hoofd bent
 4. Handen in je hals - je kunt beide handen voor in je hals leggen, of 1 hand voor en 1 hand in je nek
 5. Handen op je borst onder je borstbeen - leg je handen hoog op de borst/ op de thymus (zweverik). Je legt je handen over dwars op je lichaam, zodat de vingerstoppen elkaar raken.
 6. Handen op de borst - schuif je handen iets naar beneden, naar borsthoogte
 7. Handen ter hoogte van de maag
 8. Handen ter hoogte van de navel
 9. Handen op de onderbuik
 10. Handen op de heupen
 11. Handen op de schouders - je kunt kruislings je eigen schouders vast houden, dit is vaak het meest ontspannen
 12. Handen op de onderrug
 13. Handen op de knieën
 14. Pak je linkervoet en leg 1 hand bovenop je voet en 1 hand onder je voet
 15. Pak je rechtervoet en leg 1 hand bovenop je voet en 1 hand onder je voet
 16. En we eindigen opnieuw met onze handen op de ogen.
 17. Adem die in en uit en voel je helemaal ontspannen en tegelijk opgeladen met de universele energie van de zon.