• Wil jij positiever door het leven? Volg mijn gratis Lach Bootcamp :-)
  • Vanaf mei 2024 dagretraites Reis naar Innerlijke rust!

Mijn Melove Moment 5

Loslaten wat je niet langer dient.

Intro over thema

Vaak houden we dingen vast die ons niet meer dienen, maar een zekere vorm van veiligheid bieden, of omdat we niets anders kennen dan die situatie.

Op het moment dat je bewust de keuze maakt om iets los te laten kan het eerst vreemd en onwennig voelen. Je neemt namelijk afscheid van iets wat vertrouwd voelde. Zelfs al is dat iets wat heel erg ongezond was.

Door los te laten wat je niet meer dient, creëer je ruimte voor nieuwe ervaringen en relaties die je kunnen helpen om te groeien en te evolueren als persoon. Het kan ook een gevoel van opluchting en vrijheid geven, omdat je niet langer vastzit aan de dingen die je niet meer dienen.

Uiteindelijk levert loslaten je echt een gevoel van vrijheid op. Je zult dit niet altijd meteen voelen, want loslaten betekent tijdelijk je houvast verliezen. Je laat het bekende los, waarbij je ruimte maakt voor het nieuwe. De tijd die je stak in datgene wat je loslaat heb je nu volledig voor iets wat je echt heel belangrijk vindt.

 

We doen samen een aantal oefeningen die je helpen bij het loslaten.

Tips en oefeningen

1) Een hele goed manier om los te laten is je lichaam losschudden!

We zuchten, we schudden met onze benen, armen, handen, voeten....

2) 'Dropping the hot potatoe' is een uitspraak die gebruikt wordt om los te laten: de hete aardappel loslaten.

Soms houden we dingen vast die we zelfs niet prettig vinden, maar het voelt veiliger om vast te houden omdat we het kennen, het voelt bekend. Is er iets in jouw leven wat je eigenlijk wil loslaten? 

Neem een vb en visualeer dat het een hete aardappel is en hou deze in je hand tot je er je vingers aan verbrand!! Besluit dan actief om dit los te laten en draai je hand om zodat het je in gedachten ziet vallen. Voel even na hoe je hand lichter voelt en ook je hele lichaam.

3) Braindump is een hele goede manier om al je gedachten in je hoofd los te laten.

Heb jij dat ook dat je niet in slaap geraakt omdat je hoofd nog overvol zit met 1000den onrustige gedachten en zorgen? Brain dump is de ideale manier om je hoofd leeg te maken en rust in je hoofd te ervaren.

Braindump is eigenlijk niets anders dan al jouw gedachten opschrijven op een vel papier of een notitieboekje. Zie het als een grote schoonmaak voor je hersenen. Alle gedachten die door je hoofd malen, haal je uit je hoofd (brain) en zet je op papier (dump).

  • Ga zitten op een rustige plek waar je niet gestoord kunt worden.
  • Schrijf alles wat in je opkomt op; iedere taak, gedachte, idee, wens, angst, droom en dergelijke. Hoe groot of hoe klein het ook is.
  • Liever post-its? Schrijf dan op elk blaadje 1 item op.
  • Probeer tijdens de braindump zoveel mogelijk items op te schrijven. Het gaat namelijk om de hoeveelheid. Je kan beter te veel opschrijven, dan te weinig.
  • Doe dit min10 minuten, soms ben je zo op dreef dat er nog een tweede golf volgt van allerlei gedachten. Stop dan niet, maar blijf doorschrijven.

Meditatie/visualisatie/relaxatie

We doen samen een ontspannende loslaatmeditatie.

Op elke uitademhaling, laat je iets los.

 Eerst voel je wat je wil loslaten in je lichaam.

Daarna starten we met ademen en op elke UIT, laat je iets los: vb rusteloosheid, spanning, angstige gedachte, spierspanning in nek, kaken, handen loslaten...

Beluister de audio Loslaatmeditatie 10m09