Mijn Melove Moment 8

Emoties verwelkomen als gasten in je herberg.

Intro over thema

De filosoof en dichter Rumi heeft een prachtig gedicht over hoe je als mens al je gevoelens als gasten in jouw herberg kan zien. Wanneer je emoties en gevoelens ziet als passerende gasten waarvan sommige weer snel weg zijn en anderen wat langer blijven...dan ga je ook sneller loskoppelen van jouw emoties. Je creëert ruimte tussen jou en je emotie. 

Je bent niet boos of de boosheid, je voelt je nu boos omdat er een gast op bezoek is in jouw herberg die boosheid is.

 

Dit mens-zijn is een soort herberg

Elke ochtend weer nieuw bezoek.

Een vreugde, een depressie, een benauwdheid,
een flits van inzicht komt
als een onverwachte gast.

Verwelkom ze; ontvang ze allemaal gastvrij
zelfs als er een menigte verdriet binnenstormt
die met geweld je hele huisraad kort en klein slaat.

Behandel dan toch elke gast met eerbied.
Misschien komt hij de boel ontruimen
om plaats te maken voor extase…….

De donkere gedachte, schaamte, het venijn,
ontmoet ze bij de voordeur met een brede grijns
en vraag ze om erbij te komen zitten.

Wees blij met iedereen die langskomt
de hemel heeft ze stuk voor stuk gestuurd
om jou als raadgever te dienen.

Rumi (Filosoof en dichter 1207-1273)

 

Je hoeft niet bang te zijn voor je emoties, van zodra je ze aandacht geeft en ze laat zijn, zie je dat je er niet bang voor hoeft te zijn. 

Als je je hierin traint, ga je sneller je emoties als gasten zien dien even op bezoek komen, maar ook weer weg gaan. Je traint het om jouw emotie te benoemen, nu voel ik angst, verdriet, boosheid...

Welke gasten begroet jij allemaal in jouw herberg? Wie mag er wat langer blijven...

 

Tips en oefeningen

1) Gedicht van Rumi - De Herberg

Welke gasten zijn er op dit moment in jouw herberg aanwezig? We doen straks samen een meditatie waarbij we al onze emoties als gasten ontvangen.

 

2) Uitspraak Boedhisme: Het weglopen van je emoties is zoals het zoeken van voetsporen van een olifant in het bos terwijl de olifant bij bij je thuis zit.  Mooie metafoor waarbij het bos staat voor vluchten in je gedachten. Terwijl de olifant = de emotie gewoon bij je thuis zit= in je lichaam en vraagt om enkel te voelen.

We hebben de neiging om altijd alles te willen fixen met ons hoofd. We willen weten waarom we iets voelen...Terwijl je hoeft je emoties niet altijd te begrijpen om ze op te lossen. Je hoeft ze alleen maar te voelen. Emoties laten jou los wanneer je ze toelaat. Gewoon voelen wat er is ipv de neiging om alles te gaan verklaren door je hoofd.

 

3)verhaal De man en de slang

Een man komt zijn huis binnen en ziet een slang op de grond liggen in de gang...Hij loopt naar buiten en leeft dagen in zijn tuin. Tot hij op een dag zijn angst toch onder ogen durft komen en alle moed verzamelt om toch zijn huis opnieuw binnen te gaan. 

Hij ziet nu op klaarlichte dag dat het geen slang was maar een opgerold touw dat hij was vergeten weg te leggen.

Moraal van het verhaal: Je verzetten tegen je emoties heeft geen zin, ze worden dan enkel pijnlijker, erger, zwaarder dan ze werkelijk zijn.  Is er iets dat jullie op dit moment jullie weerhoudt om thuis te komen bij jezelf? 

Meditatie/visualisatie/relaxatie

We doen samen een meditatie waarbij we alle emoties verwelkomen in onze herberg.  

Zet je comfortabel op je stoel. Voel de raakvlakken met de ondergrond, je voeten op de grond en je zitvlak op de stoel. 

Voel je gedragen door de stoel, jij mag je laten dragen nu en tot rust komen. Maak contact met je ademhaling en voel hoe de lucht naar binnen gaat en op een uit de lucht via je neus of mond weer verlaat. We gaan samen bewust 3 keer ademen waarbij we bij in door de neus en uit via de mond met een zucht. Laat alle spanningen los.

We gaan bewust even thuiskomen bij onszelf in ons eigen lichaam, ons eigen thuis. We gaan met onze aandacht naar binnen en gaan voelen wat er mag gevoeld worden op dit moment. We gaan eens voelen welke emoties er op dit moment bij jouw aanwezig zijn? Wie is er te gast in jouw herberg? We richten onze aandacht eerst op de 4 B's onder de basisemoties: Blij, Bang, Boos en bedroefd.

Maak even de tijd om te connecteren met jouw gevoelens, 

Welke gevoelens voel jij op dit moment in je lichaam? Voel je bedroefd of verdrietig? Voel je je blij of eerder boosheid? Of is er een soort angst aanwezig en voel je je bang? Door je emoties te benoemen, krijg je meer inzicht in je emoties en kan je ze makkelijker laten zijn. Zoals het verhaal over het zoeken van voetsporen naar de olifant in het bos, terwijl deze gewoon bij jouw thuis op bezoek is...

Ervaar jij op dit moment ergens weerstand? Is er een gevoel aanwezig dat je liever niet wil voelen? 

Naar welke gevoel of emotie wil je liever niet naartoe op  dit moment? 

Verzetten tegen emoties of weglopen van je emoties maakt dat ze pijnlijker worden en groter...Denk aan het verhaal van de man die dacht dat een stuk touw een slang was...hij sliep dagen in zijn tuin omdat hij niet meer binnen durfde te gaan uit angst.

Welke gasten zijn er op dit moment aanwezig in jouw herberg, jouw lichaam die je liever zo snel mogelijk buiten wil?

Kan jij jezelf toestemming geven om helemaal te mogen voelen wat er is op dit moment, zelfs met het pijnlijke gevoel zonder er meteen iets aan te willen veranderen? 

Je kan registreren wat je voelt met mildheid en zachtheid en zonder oordeel. Benoem het gevoel maar in jezelf of luidop tegen jezelf: Ik voel me eenzaam. Ik voel me onzeker. Ik voel boosheid. Ik voel verdriet. Ik zeg ook heel bewust Ik voel boosheid en niet IK ben BOOS, weet dat jij niet je emoties bent, je voelt ze enkel op dit moment. Het zijn tijdelijke gasten op bezoek in jouw herberg. 

Geef je gevoelens herkenning. Geef ze de ruimte om te zijn en laat ze toe in je herberg. Laat ze even zitten aan een tafeltje en zet je erbij. Wees aanwezig met een open en milde aandacht bij wat we voelen. 

Zijn er naast de emoties ook fysieke sensaties in je lichaam? Waar in je lichaam kan jij de emotie voelen? vb in je keel, je buik of maagstreek, een druk op je borst? Zware schouders of nekpijn? Zoom er eens op in en ga er naartoe met al je aandacht en liefde. 

Hoe voelt het op die plek voor jou op dit moment? Zwaar? Koud. Laat het gevoel en de sensatie er helemaal zijn zonder verzet. Het mag er helemaal zijn ...het is ok...Je hoeft niet bang te zijn voor jouw emoties... Wees aanwezig met al je liefde en milde aandacht en voel hoe er ruimte ontstaat. Je mag zelf je handen even op die plek leggen als je wil...Leg je handen op die plek als teken van liefde en troost en adem eens diep in...

Van zodra jij je emoties aandacht geeft en ze herkent en laat zijn, ermee even aan tafel gaat zitten, merk je dat je er niet bang voor hoeft te zijn. Net zoals het verhaal van de man met de slang, hij vond de moed om zijn angst onder ogen te zien, en hij zag dat het een touw was dat hij vergat weg te leggen. 

weet dat jij ook zelf kiest hoe lang je een gast in jouw herberg op bezoek wil hebben. Je begroet ze bij de deur, nodigt ze uit voor babbeltje aan tafel, maar dat wil niet zeggen dat je ze ook vraagt om te blijven eten of zelfs slapen? Emoties zijn passerende gasten in jouw herberg. Ze komen en gaan, sommige blijven heel kort, anderen iets langer. 

Je mag afscheid nemen van je gast, jouw emotie waarmee je contact maakte en dan mag je opnieuw contact maken met je ademhaling en eens heel bewust 3 keer diep in door de neus en op een uitademing laat je jouw emotie los... alle spanningen of angsten, onzekerheid, boosheid...

Adem in en uit...

je mag je handen warm wrijven om energie op te wekken....Zachtjes op je ogen laten rusten.

 


Ga naar de audio met Meditatie: Emoties als gasten in je herberg. 11m30